Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и вътрешният министър Валентин Радев са

...
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и вътрешният министър Валентин Радев са
Коментари Харесай

Каракачанов иска войската по улиците за европредседателството

Министърът на отбраната  Красимир Каракачанов и вътрешният министър Валентин Радев са обмислили законови промени, в които армията да бъде включена по опазването на публичния ред. Един от претекстовете е " обстановката в Европа " и идното европредседателство.

Това стана ясно от изявление на военния министър, който се яви в Народното събрание, с цел да отговори какво е наложило специални военни части да бъдат изкарани за залавянето на мъж, който умъртви жена си в центъра на град Пещера. 

Заради съответния случай Каракачанов счита, че не би се поколебал да изкара още веднъж армията, когато би трябвало да се помогне на Министерство на вътрешните работи. " При сходни случаи, в случай че се наложи, военнослужещите с уменията, които имат, и знанията, които имат, аз още веднъж ще го направя, с цел да подкрепят Министерство на вътрешните работи ", безапелационен беше той и съобщи, че това не значи, че армията ще бъде изкарвана, когато се организират митинги.

Министърът разясни, че подготвяните законови промени плануват армията да подкрепя Министерство на вътрешните работи при охранителни действия, като войската получи " спомагателни функционалности ", а решението за изкарване на военнослужещи по улиците ще става с решение на Министерския съвет.  

От изявлението на Каракачанов стана ясно, че изкарването на близо 40 души от 68-ма бригада „ Специални сили “ в Пловдив за залавянето на въоръжения с нож Георги Генов всъщност било обучение. Каракачанов съобщи, че е сюрпризиран от въпроса на Българска социалистическа партия, тъй като вместо него очаквал хвалба.  " Една от рецензиите ви е, че проблемите с престъпността се вземат решение мъчно. И когато Министерството на защитата е подкрепило Министерство на вътрешните работи, аз чакам да ме похвалите, че институциите си сътрудничат да се залавят тежките нарушители ", сподели Каракачанов. 

Той изясни, че в случая със залавянето на Генов не става въпрос за " елементарен палач ", а за човек, направил тежко закононарушение в центъра на град Пещера, което било документирано  " от най-малко 6-7 индивида с съвременни телефони ". Престъпникът съумял да заблуди органите на реда, тъй като знаел по какъв начин да избегне охранителните камери, правил " подправени придвижвания " и дейностите му предполагали, че може да извърши и друго закононарушение, като взимането на заложници.

В случая военните взели участие с разузнаване, събиране на информация, разбор и даването ѝ на органите на Министерство на вътрешните работи. 

Любопитното в тази ситуация е, че интервенцията е разпоредена от Каракачанов на 2 септември - директно след осъщественото закононарушение, когато за това му докладвал зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов , от квотата на Вътрешна македонска революционна организация. Каракачанов подал джука заповед до командира на спецсилите бригаден военачалник Явор Матеев без знанието на директния му шеф - началника на защитата генерал-лейтенант Андрей Боцев. Цялата документи и информацията по случая е стигнала до Боцев едва 10 по-късно - на 13 септември.  

Каракачанов оправда " антитерористичните " дейности на войската с определение за тероризъм, което включвало и " пробуждане на боязън в хората ". 

Червеният народен представител Николай Цонков отвърна Каракачанов, че за провеждането на обучение има авансово формиран проект, сложени задания и стратегия. " Интересно ми е дали в този проект и стратегия има записано наблюдаване и разкриване на терорист нарушител, тъй като плануваното образование също се фиксира и като дата. Хубаво е да се съблюдава законът, явно би трябвало да променим някои от дилемите и задачите на Въоръжените сили, може би е добре Министерство на вътрешните работи да премине към МО ", сподели той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР